biuro@agraforus.pl +48 518 451 830
Gastrofryt

Gastrofryt

Nasza podstawowa frytura do głębokiego smażenia. Produkt składa się w 100% z najwyższej jakości oleiny palmowej . Świetnie sprawdzi się w niedużej kuchni oraz na samodzielnych stoiskach gastronomicznych. Nie zawiera tłuszczów uwodornionych, alergenów, izomerów trans, GMO czy konserwantów. Półpłynna forma frytury łączy wygodę użytkowania frytury płynnej z wytrzymałością frytury stałej.

Zastosowanie: małe, nieduże kuchnie restauracyjne


Typ frytury Temp. topnienia Temp. dymienia Opakowanie Źródło surowca Okres przydatności Zawartość izomerów trans Przeznaczenie
Półpłynna 22°C 240°C Wiadro plastikowe 10l

Wiadro metalowe 20l

Bag-in Box 10/20l
Palma oleista 12 miesięcy <1% Smażenie: dania rybne, frytki, dania w panierce, pączki, faworki

Słowniczek

  • Oleina palmowa – frakcja płynna oleju palmowego o temperaturze topnienia 22°C oraz temperaturze dymienia (palenia) 240°C. Łączy wygodę używania frytury płynnej (łatwość dozowania, brak potrzeb wycinania kawałków z bloku) z stabilnością smażenia frytury stałej (wysoka temperatura, wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych)

  • Rafinacja – proces polegający na pozbawieniu oleju palmowego jego właściwości smakowych i zapachowych dzięki czemu podczas smażenia nie przechodzą na smażone potrawy.

  • Frakcjonowanie – proces fizyczny lub chemiczny podczas, którego zostaje oddzielona frakcja płynna oleju palmowego – oleina (temp topnienia 22°C) od frakcji stałej – stearyny (temp topnienia ok 54°C). Z oczywistych względów frakcjonowanie fizyczne jest zdrowsze, gdyż jest to proces mechaniczny bez wpływu chemicznego na skład frytury. Taki też rodzaj frakcjonowania jest stosowany w naszych fryturach.

  • Kwasek cytrynowy (E330) – nie odgrywa żadnej istotnej roli w pracy frytury. Wykorzystywany ponieważ usprawnia proces pracy rafinerii.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie! Rozumiem